30 Ιανουαρίου 2014

Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές στις φυλακές των ΗΠΑ

Συλλογή κειμένων
ISBN: 9789609819480
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, 
Martin Koppel
, Gerardo Hernandez Nordelo, 
Antonio Guerrero Rodriguez,
 Ramon Labanino Salazar, 
Fernando Gonzalez Llort, 
Rene Gonzalez Sehwerert
Εκδότης: Διεθνές Βήμα
Βρίσκονται στις φυλακές των ΗΠΑ, εκτίοντας αθροιστικά ποινή τετράκις ισόβια και 75 έτη κάθειρξης, καταδικάστηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, 8 Ιουνίου 2001, με τη στημένη κατηγορία ότι συνωμότησαν για να διαπράξουν κατασκοπεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πέντε αυτοί αγωνιστές ουδέποτε συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ. Παρακολουθούσαν στις αντι-κουβανικές τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες, με έδρα το Μαϊάμι, εξαπολύουν επιθέσεις που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 3.000 και πλέον Κουβανούς.

Οι Πέντε είναι άξιοι εκπρόσωποι του κουβανικού λαού και της σοσιαλιστικής του επανάστασης. Το ήθος και το θάρρος τους είναι απόρροια μιας μακροχρόνιας πορείας επαναστατικού αγώνα και διεθνιστικής δράσης. Είναι όμηροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει ως απαίτηση ο εργαζόμενος λαός της Κούβας να αποκηρύξει την εθνική του ανεξαρτησία και να υποταχθεί ξανά στην κυριαρχία και στην εκμετάλλευση του βορειοαμερικανικού κεφαλαίου.

Μέσα από τον αγώνα που διεξάγουν οι Πέντε για την απελευθέρωσή τους με αλύγιστο θάρρος και αξιοπρέπεια διευρύνεται η αλληλεγγύη που κερδίζουν διεθνώς.


Το πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού βασίζεται στην πρόσφατα δημοσιευμένη συλλογή των διεθνών εκδόσεων Pathfinder με τίτλο "The Cuban Five: Who they are, Why they were Framed, Why they should be Free" στην αγγλική γλώσσα. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει επιλεγμένα άρθρα που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα "Militant" και αφορούν τη στημένη δίκη και τον αγώνα για την απελευθέρωση των Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες από τις φυλακές των ΗΠΑ. Η "Militant" είναι μια σοσιαλιστική εργατική εφημερίδα που εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολουθεί τον αγώνα αυτόν εδώ και δεκατρία χρόνια.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει επιστολές και ποιήματα γραμμένα από τους Πέντε, υλικό που παρουσιάστηκε σε δημόσιες εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί. Τα κείμενα αυτά προέρχονται από τη συλλογή "El dulce abismo: Cartas de amor y esperanza de cinco familias cubanas" [Γλυκιά άβυσσος: Γράμματα αγάπης και ελπίδας πέντε κουβανικών οικογενειών] των εκδόσεων Jose Marti της Κούβας τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά.

Έχουμε προσθέσει ορισμένα βιογραφικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να σχηματίσουμε μια εικόνα για τον χαρακτήρα και την προσωπική ιστορία καθενός από αυτούς τους πέντε διεθνιστές μαχητές. [...]
(από το εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια