31 Αυγούστου 2013

Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος: Δύο αιώνες κουβανική ιστορία

ARMANDO HART DÁVALOS
Περιοδικό Bohemia No.12 (6/2013)

Για να εκτιμήσουμε τις αιτίες  της μοναδικότητας της χώρας μας πρέπει να μεταφερθούμε στους καιρούς που διαμόρφωσαν την  κουλτούρα της Κούβας, στα τέλη του 18ου και στις αρχές του 19ου αιώνα.  Πρόκειται για  δύο αιώνες ιστορίας που είναι απαραίτητο να μελετήσουμε.

Κατ’ αρχήν, πρέπει να ερευνήσουμε το γεγονός ότι από τα χρόνια που διαμορφώθηκε το έθνος δεν υπήρξε ανταγωνισμός ανάμεσα στην αναγκαιότητα για επιστημονική σκέψη και στην θρησκευτική πίστη.

29 Αυγούστου 2013

Οι αντικειμενικές αλήθειες και τα όνειρα

Fidel Castro Ruz
Γκράνμα, 14 Αυγούστου 2013

Το ανθρώπινο είδος επαναβεβαιώνει με ανατρεπτική δύναμη την ύπαρξή του, εδώ και περίπου 230 χιλιάδες χρόνια. Δεν φέρνω στην μνήμη μου άλλη τέτοια επιβεβαίωση, τέτοιου μεγέθους. Ναι, υπήρξαν άλλα ανθρώπινα είδη, όπως οι  Neandertal ευρωπαϊκής ρίζας, ή ένα τρίτο, το ανθρωποειδές της Denisova  στα βόρεια της Ασίας. Όμως, σε καμιά περίπτωση, δεν υπάρχουν πιο παλιά απολιθώματα, από αυτά του Homo Sapiens στην Αιθιοπία.

 

27 Αυγούστου 2013

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ

15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ , ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!




Αγαπητοί φίλοι,
Σας προσκαλούμε στην έκτακτη Διεθνή Συνάντηση για την Απελευθέρωση των Πέντε, 15 χρόνια είναι αρκετά, φτάνει πια! που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, στην Αβάνα με σκοπό την ενδυνάμωση της παγκόσμιας καμπάνιας.

Το σημερινό σκηνικό δεν μας προσφέρει άλλη εναλλακτική, από το να στηριχτούμε στην παγκόσμια αλληλεγγύη, για φτάσουμε στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Η δικαστής Lennard δεν έχει απαντήσει στις ειδικές προσφυγές ή στο Hábeas Corpus (δυνατότητα επανεξέτασης της υπόθεσης και παρουσίαση νέων αποδεικτικών στοιχείων) του Gerardo, Ramón, Antonio και Fernando. Ούτε το Δικαστήριο έχει αποφασίσει σχετικά με τις αιτήσεις, για να υποχρεώσει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκαλύψει αυτό που αποκρύβεται, σε σχέση με την παράνομη επιχείρηση μέσω της οποίας οργάνωσε, κατεύθυνε και πλήρωσε μια ομάδα δημοσιογράφων και μέσων επικοινωνίας, για να πραγματοποιήσουν μια καμπάνια μίσους και απειλών, που μετέτρεψαν σε  φάρσα την δίκη στο Μαϊάμι, ενάντια στους συντρόφους μας.

25 Αυγούστου 2013

Αχ … Ευρώπη !


Αβάνα 15/8/2013

Η εμπειρία της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή μπριγάδα στην Κούβα με την προϋπόθεση του υποτυπώδους χειρισμού της γλώσσας (αγγλικά – ισπανικά), πέρα από την συμβίωση και την συναναστροφή επί 20 μέρες με ανθρώπους διαφορετικών χωρών και κουλτούρας, που την κάνει έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρουσα,  προσφέρεται και για κάτι ακόμα.

22 Αυγούστου 2013

Ο Φιδέλ είναι μία χώρα

Αβάνα 14/8/2013

Η Κούβα γιόρτασε τα 87 γενέθλια του ιστορικού της ηγέτη Fidel Castro Ruz. Oσοι πιθανολογούν ότι ήταν ένα μνημόσυνο εν ζωή του θρυλικού comantande  έχουν πέσει πολύ έξω.  Τα γενέθλια γενικά για τους Κουβανούς είναι κορυφαία προσωπική γιορτή, καθώς δεν γιορτάζουν όπως εμείς την ονομαστική γιορτή. Τα γενέθλια του Φιδέλ  λοιπόν, είναι κορυφαία γιορτή για όλους τους Κουβανούς καθώς τιμούν τον άνθρωπο που - αν μην τι άλλο – εκφράζει τα 50 από τα 200 χρόνια ιστορίας του Κουβανικού έθνους. Έτσι, πολύ εύστοχα η εφημερίδα “La Tribuna”, όργανο του κόμματος στην επαρχία της Αβάνας, κυκλοφόρησε στις 12/8 με τίτλο του κύριου άρθρου της “ O Φιδέλ είναι μια χώρα”.

18 Αυγούστου 2013

Παρουσίαση βιβλίου για τον Φιδέλ

Αβάνα 15/8/2013
Στις 14/08/2013, στην έδρα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), στην Αβάνα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Σέρβας δημοσιογράφου και συγγραφέως Dragoslava Koprivica,* με τίτλο «Ο αθάνατος Κάστρο και η σέρβικη καταγωγή».

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ένωσης Συγγραφέων, στελέχη του ICAP και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Το βιβλίο προλόγισε επίσης ο κουβανός δημοσιογράφος  Pedro de la Hoz. Η ημερομηνία επιλέχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων φόρου τιμής για την επέτειο των γενεθλίων του Φιντέλ και η ίδια η συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο της στους πέντε Κουβανούς ήρωες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή κάνοντας πράξη τις ιδέες του Φιντέλ, υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους απέναντι στις τρομοκρατικές πράξεις που οργανώνονταν ενάντια στην Κούβα, από το έδαφος των ΗΠΑ.

16 Αυγούστου 2013

Ψήφισμα για την Απελευθέρωση των Πέντε της 43ης Ευρωπαϊκής Μπριγάδας “Xοσέ Μαρτί»

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Μπριγάδας «Χοσέ Μαρτί», συναντηθήκαμε στο Διεθνές Κάμπινγκ «Χούλιο Αντόνιο Μέγια» (CIJAM) στην 43η διεθνή μπριγάδα εθελοντικής εργασίας με στόχο να ανταλλάξουμε  εμπειρίες και να συζητήσουμε για τις μελλοντικές δράσεις μας στα πλαίσια της μάχης για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών  Ηρώων.  

Η πάνω από 15 χρόνια  άδικη φυλάκιση στις ΗΠΑ   των πέντε αδελφών μας συνεχίζει να αποτελεί μία πράξη κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι αυτό και η διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή τους είναι ζωτικός παράγοντας για να επιτύχουμε την άμεση επιστροφή τους στην πατρίδα και στις οικογένειές τους.

Σ’ αυτές τις συνθήκες η περίπτωση του Γκεράρδο Χερνάντες είναι η πιο σοβαρή, με δις ισόβια και 15 χρόνια φυλάκιση και με την επαναλαμβανόμενη άρνηση στο δικαίωμα επίσκεψης από την σύζυγό του Ανδριάνα Πέρες. 

11 Αυγούστου 2013

Το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης στην Κούβα

                                                                                                                                                                                         Αβάνα 8/8/2013

Η 18μελής  ελληνική συμμετοχή – δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Ισπανική (21) -  στην φετινή μπριγάδα στην Κούβα,   που οργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης (ο παλαιότερος σύνδεσμος της Ευρώπης), δημιούργησε την δυνατότητα πολύπλευρων επαφών και συζητήσεων τόσο με τους Κουβανούς όσο και με τους μπριγαδίστες από τις υπόλοιπες χώρες.

Η Έκθεση για τους 5 στο CIJAM
Σε αυτά τα πλαίσια το Ελληνικό Δίκτυο Αλληλεγγύης (La Red Solid@ria Griega) ανέπτυξε την δική του ιδιαίτερη δραστηριότητα. Το “Red” είναι η πρωτοβουλία που  δημιουργήθηκε στο ελληνικό internet με αφορμή την επίσκεψη του ICAP στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το ψήφισμα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών από τις φυλακές των ΗΠΑ το οποίο  υπόγραψαν και διακίνησαν στο διαδίκτυο πάνω από 50 blogs, sites και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάστηκε από περισσότερους από 10.000 χρήστες του internet. Το σύνολο των υπογραφών και σχετικών δημοσιεύσεων είναι συγκεντρωμένο στην ομώνυμη σελίδα (La Red Solid@ria Griega)  του blogPrensa Rebelde”  prensarebelde.blogspot.gr).

5 Αυγούστου 2013

Συνάντηση της 43ης μπριγάδας με τις CDR στο Ματάνσας

Αβάνα 4/8/2013
Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις, στα πλαίσια του προγράμματος της μπριγάδας κάθε χρόνο, είναι η συνάντηση με τις Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (CDR)  στις γειτονιές. Ένας θεσμός που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τον θρίαμβο της Επανάστασης και συνεχίζει την λειτουργία του μέχρι και σήμερα, ζωντανός και επίκαιρος. Τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης είχε την έννοια της ένοπλης πολιτοφυλακής. Σήμερα έχει την ευθύνη της οργάνωσης της ζωής στη γειτονιά και της λύσης πρακτικών προβλημάτων των κατοίκων.  Αποτελεί την πρωταρχική μορφή οργάνωσης  σε επίπεδο γειτονιάς και γενικά είναι θεσμός που παίρνει μέρος σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, συζητήσεις νομοσχεδίων κ.λ.π., σε εθελοντική βάση.

Εξαιτίας της εμπειρίας από την συμμετοχή μας στην περσινή μπριγάδα, αυτή ήταν μια από τις εκδηλώσεις που περιμέναμε πως και πως, διότι η υποδοχή που έγινε πέρσι στην μπριγάδα ήταν κάτι παραπάνω από ανέλπιστη. Στο δρόμο για την συνάντηση, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν αν θα είναι  το ίδιο συγκλονιστική όπως και πέρσι, που μας είχε βάλει ο κόσμος στη μέση και μας χειροκροτούσε, με τέτοια ζεστασιά, με τόσο ειλικρινή διάθεση να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους, σε όσους στέκονται αλληλέγγυοι απέναντι στο λαό της Κούβας, που μας είχαν κάνει να αισθανθούμε περήφανοι που ήμασταν μπριγαδίστες.

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια