28 Φεβρουαρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση στη Λάρισα: «Ο Σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στην Κούβα»


αναδημοσίευση από guevaristas.net

Το βιβλιοπωλείο «Γνώση» και οι εκδόσεις «Διεθνές Βήμα» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Τσε Γκεβάρα «Ο σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στην Κούβα» το Σάββατο 2 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ. στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού 5, Λάρισα).

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Osvaldo Jesus Cobacho Martínez (Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα), ο κ. Θεόδωρος Μισαηλίδης (Mεταφραστής – Εκδόσεις «Διεθνές Βήμα») και ο κ. Ηρακλής Δημητριάδης (MSc Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών – Κίνηση Hasta La Victoria Siempre).

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον κ. Πρέσβη για θέματα που αφορούν την Κούβα του 21ου αιώνα. 

26 Φεβρουαρίου 2013

Fidel γιά πάντα ..!

Παρέμβαση του  ιστορικού  ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο 
στην πρώτη Σύνοδο της νεοεκλεγείσας "Εθνοσυνέλευσης της Λαικής Εξουσίας" . 

24 Φεβρουαρίου 2013

CIA: Κατασκευάζοντας "ηγέτες"

Raúl Capote, el agente Daniel Foto: Ismael Francisco
Πηγή: cubadebate.cu
Στο ντοκιμαντέρ "Κατασκευάζοντας ηγέτες"  που προβλήθηκε στην κουβανική τηλεόραση το 2011, εμφανίζεται ο Raul Antonio Capote , συγγραφέας και καθηγητής σήμερα της ιστορίας της Κούβας στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο της Αβάνας, ο οποίος υπήρξε για χρόνια ο πράκτορας “Daniel” των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας.

22 Φεβρουαρίου 2013

Βρέθηκε το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα!

Μετά από 25 χρόνια έρευνας για τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, οι ερευνητές και οι επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ανοσολογίας (CIM) της Αβάνας, κατάφεραν να αναπτύξουν το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

Η δραστική ουσία του φαρμάκου στο εμβόλιο, βασίζεται σε «μια πρωτεΐνη που όλοι έχουμε, όταν ο καρκίνος είναι ανεξέλεγκτος». «Ο παράγοντας επιδερμικής αύξησης έχει σχέση με τον συνολικό πολλαπλασιασμό των κυττάρων», είπε ο Γκιζέλα Γκονζάλες, επικεφαλής ερευνητής του έργου. «Το φάρμακο θα μπορούσε να…. μετατρέψει τον καρκίνο σε μια διαχειρίσιμη χρόνια ασθένεια, με τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των πρωτεϊνών που πυροδότησαν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων», ανέφερε. 

20 Φεβρουαρίου 2013

Ivan Lopez


Χορευτής, χορογράφος και καθηγητής χορού.
Γεννήθηκε στο Isla de la Juventud της Κούβας. Καθώς ήταν παιδί υπερκινητικό και δραστήριο, η μητέρα του αποφάσισε να διοχετεύσει όλη αυτή την ενεργητικότητά του σε κάτι δημιουργικό κι έτσι τον έστρεψε σε μαθήματα χορού από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Πολύ σύντομα εκδήλωσε την ιδιαίτερη κλίση του και σε ηλικία έντεκα ετών έγινε δεκτός στην Κρατική Ακαδημία Τεχνών της Αβάνα στην οποία σπούδασε κυρίως danza contemporanea πλάι στον Leonel Bousa και Miguel Iglecias. Μεγάλο μέρος των σπουδών του το αφιέρωσε στη μελέτη των παραδοσιακών χορών της χώρας του (son -πρόκειται για τη λεγόμενη salsa-, cha cha cha, mambo, rumba, columbia, yambu, orishas και danzon που είναι και ο εθνικός χορός της Κούβα. Σημαντικό επίσης τμήμα των σπουδών του καταλαμβάνουν οι αφροκουβανέζικοι χοροί που συνιστούν άλλωστε τη βάση και τις ρίζες της κουβανέζικης κουλτούρας.

15 Φεβρουαρίου 2013

Aπομυθοποιώντας (14) : “ H Kούβα έφερε τον κόσμο στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής”


Raúl Antonio Capote

Ποτέ ένας επαναστάτης ηγέτης δεν στάθηκε στο ύψος του λαού του, και ποτέ ένας επαναστατημένος λαός δεν στάθηκε στο ύψος του ηγέτη του, όσο στην Κρίση του Οκτώβρη στην Κούβα. Με το θάρρος και την αξιοπρέπειά της, η Κούβα απέδειξε ότι διέθετε άλλους πυραύλους, πυραύλους ηθικής, πολύ ισχυρότερους από τους πυρηνικούς.

8 Φεβρουαρίου 2013

Monika Ertl: Η γυναίκα που πήρε εκδίκηση για τον Τσε Γκεβάρα


Η Μonika Ertl, κόρη ενός από τους μεγαλύτερους προπαγανδιστές του ναζισμού (Ηans Ertl, γνωστός σαν «ο φωτογράφος του Χίτλερ») κατέληξε στην Βολιβία όταν μετά την κατάρρευση του Γ’ Ράιχ οι ηγέτες του κατέφυγαν στα πιο απομακρυσμένα καταφύγια της γης. Μεγάλωσε σε έναν πολύ κλειστό ρατσιστικό περιβάλλον που έλαμπε «το άστρο» του πατέρα της καθώς και μιας άλλης σκοτεινής προσωπικότητας που αποκαλούσε «θείο»: Τον Klaus Barbie, τον «Χασάπη της Λυών». 

Όμως η όμορφη  νεαρή γερμανίδα μεγάλωσε και στα τέλη της δεκαετίας του 60 όλα άλλαξαν. Ο θάνατος του Ερνέστο Γκεβάρα στην ζούγκλα της Βολιβίας σημάδεψε την τελική της επιλογή: Ξεκόβοντας από τις ρίζες της, κάνοντας την απόλυτη υπέρβαση, στρατεύτηκε στις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, την αντάρτικη ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος ο Τσε. 

Το 1971 διασχίζει τον Ατλαντικό και επιστρέφει στην γενέτειρά της Γερμανία και στο Αμβούργο εκτελεί προσωπικά τον Βολιβιανό πρόξενο στην πόλη. Ποιος ήταν o πρόξενος; Επρόκειτο για τoν συνταγματάρχη Roberto Quintanilla, φυσικό αυτουργό της «χαριστικής βολής» στον Τσε Γκεβάρα, ήταν αυτός που  ακρωτηρίασε τα χέρια του. Από τότε έζησε κυνηγημένη, σε «βουνά και θάλασσες» μέχρι που έπεσε νεκρή*  το 1973 στην Βολιβία.

* Το πρωινό εκείνο, της 13ης Μαΐου 1973, οι εφημερίδες της Λα Παζ στην Βολιβία, είχανε στο εξώφυλλό τους, τη φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας. Η λεζάντα έγραφε: Επιτέλους σκοτώθηκε η Μonica Ertl. Πυροβολήθηκε σε ενέδρα, που της έστησαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Στα γραφεία της στρατιωτικής ασφάλειας της Βολιβία, ο επικεφαλής των ερευνών, έβαλε την υπογραφή του πάνω σε μια σφραγίδα κι έκλεισε για πάντα τον φάκελο της καταζητούμενης. Το πλέον μισητό πρόσωπο της βολιβιανής κυβέρνησης, τελείωσε εκείνη την μέρα…


3 Φεβρουαρίου 2013

54η επέτειος της Κουβανικής Επανάστασης στην Αθήνα (+Update,fotos)

Με την συμμετοχή δεκάδων φίλων της Κούβας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου προς τιμήν της 54ης επετείου της Κουβανικής Επανάστασης. Μετά τον χαιρετισμό   του Κουβανού πρέσβη  και την  ομιλία  του προέδρου του Συνδέσμου , πήραν τον λόγο μπριγαδίστες που συμμετείχαν στις αποστολές στην Κούβα από το 1984 μέχρι σήμερα και  μετέφεραν τις εμπειρίες τους. 

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια