5 Οκτωβρίου 2013

Εκείνη η ιστορική μέρα, 3 Οκτώβρη του 1965 (+video)


 Ήταν αναγκαίο, όπως επισήμανε ο Φιδέλ, το όνομα του Κόμματος να λέει, όχι που είμαστε χθες, ούτε που είμαστε σήμερα, αλλά που θα είμαστε αύριο.

Η  ΠΡΩΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Γκράνμα, 3 Οκτώβρη 2013

Ήταν πράγματι συγκινητική εκείνη η συνάντηση στο σημερινό θέατρο Καρλ Μαρξ στις 3 Οκτώβρη του 1965, όπου παρουσιάστηκε στο λαό η πρώτη Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας. Εκείνη την στιγμή επιτεύχθηκε στον ανώτερο βαθμό και οριστικά η ενότητα όλων των κουβανών επαναστατών, που ήταν όνειρο και φιλοδοξία τόσων γενεών μέχρι τις προετοιμασίες το Πρώτου Πολέμου για την ανεξαρτησία, που ξεκίνησε στις 10 Οκτώβρη το 1868, όταν ο Carlos Manuel de Céspedes, ο Πατέρας της Πατρίδας, κήρυξε την έναρξη του ένοπλου αγώνα ενάντια στην ισπανική αποικιοκρατία.

Αυτή η συνάντηση πριν 48 χρόνια επικύρωσε την απόφαση της ύπαρξης στη χώρα ενός μόνο κόμματος με ιδεολογία τον μαρξισμό-λενινισμό, ενωμένη με την δημιουργική σκέψη του Εθνικού μας Ήρωα José Marti, σαν θεμελιώδη βάση των πολιτικών ιδανικών του κουβανικού λαού.

« Δεν υπάρχει ηρωική πράξη στην ιστορία της πατρίδας μας τα τελευταία χρόνια που να μην αντιπροσωπεύεται εδώ, δεν υπάρχει μάχη, δεν υπάρχει ηρωικός και δημιουργικός άθλος – πολεμικός ή πολιτικός - που να μην αντιπροσωπεύεται », δήλωσε τότε ο Φιδέλ αναφερόμενος στην συγκρότηση του ανώτερου κομματικού οργάνου, και επιπλέον της οργάνωσης που από εκείνη την στιγμή θα ονομαζόταν Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πριν από αυτό το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε προηγηθεί με άμεσο τρόπο το 1963, η δημιουργία του Ενωτικού Κόμματος της Σοσιαλιστικής Κουβανικής Επανάστασης (PURSC), που προέκυψε από τις Ενοποιημένες Επαναστατικές Οργανώσεις (ΟRI), που συμφώνησαν και συγκρότησαν το Κίνημα της 26ης Ιουλίου, το Επαναστατικό Διευθυντήριο 13 Μάρτη και το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, τις πολιτικές επαναστατικές ομάδες που, κάθε μία στο χώρο της και με την δική της στρατηγική αντιμάχονταν το καθεστώς της τυραννίας του Μπατίστα.

Τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής: στις 29 Σεπτέμβρη του 1965 η εθνική διεύθυνση του PURCS, ενέκρινε την πρόταση σχετικά με την νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία από την πλευρά της πήρε τις πρώτες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων να υιοθετήσει το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Ήταν αναγκαίο, όπως επισήμανε ο Φιδέλ, το όνομα του Κόμματος να λέει, όχι που είμαστε χθες, ούτε που είμαστε σήμερα, αλλά που θα είμαστε αύριο.

Ήταν σε εκείνη την συνάντηση της συγκρότησης της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής, που ο κομαντάντε Φιδέλ διάβασε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του κομαντάντε Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με το οποίο ο Ηρωικός Αντάρτης ανήγγειλε την απόφασή του να φύγει για να πολεμήσει τον ιμπεριαλισμό σε άλλες χώρες του κόσμου.

Επίσης, υιοθετήθηκε η απόφαση να συγχωνευθούν οι εθνικές πρωινές εφημερίδες “Revolución” και “ Hoy”, σε μία νέα την “Granma”, το επίσημο όργανό της μέχρι σήμερα. Ένα όνομα, διευκρίνισε ο Φιδέλ, που είναι σύμβολο της δικής μας επαναστατικής αντίληψης και του δικού μας δρόμου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια