15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΒΑΝΑ, ΜΙΑ «ΚΙΤΡΙΝΗ» ΠΟΛΗ

Αβάνα 14/9/2013


12 Σεπτεμβρίου, και σηκωνόμαστε πολύ πρωί για να πάρουμε μέρος στην Διεθνή Συνάντηση που οργανώνεται για την επέτειο των 15 χρόνων από την σύλληψη των Πέντε. Εδώ και λίγες μέρες έχει ανακοινωθεί, κατόπιν τηλεοπτικού μηνύματος του Ρενέ, ότι οι φετινές εκδηλώσεις θα έχουν και χρώμα, το κίτρινο. Μια πρωτοβουλία που έχει σαν αφετηρία της την κίτρινη κορδέλα (σύμβολο του αμερικάνικου λαού, που δηλώνει την αναμονή της επιστροφής του στρατιώτη από τον πόλεμο, ενός ξενιτεμένου ή ενός φυλακισμένου αγαπημένου προσώπου) και καλούσε τον κόσμο να δείξει μ’ αυτό τον τρόπο την απαίτησή του να επιστρέψουν οι Πέντε, ελεύθεροι στην πατρίδα. 

Από την προηγούμενη μέρα βέβαια, φαίνονταν τα σημάδια της μαζικής συμμετοχής του κόσμου σ’ αυτή την πρωτοβουλία, μιας και όλοι έψαχναν να βρουν κάτι κίτρινο να φορέσουν για την  επόμενη. Όμως αυτό που αντικρίζουμε στις 8 το πρωί, που βγαίνουμε στο δρόμο, είναι κάτι απίστευτο. Τα κτίρια όλα, τα μπαλκόνια, τα μαγαζιά, οι εξώπορτες των σπιτιών, ακόμα και τα δέντρα έχουν γεμίσει με κίτρινες κορδέλες. Τα αυτοκίνητα, στις κεραίες τους, στα πορτ μπαγκάζ, στους καθρέφτες τους κυκλοφορούν με κίτρινες κορδέλες. 

Και ο κόσμος, ο κόσμος είναι απίστευτος…. άλλος φοράει κίτρινη μπλούζα, άλλος κίτρινο μαντήλι, άλλος κίτρινο καπέλο, οι περισσότεροι έχουν στο χέρι κίτρινη κορδέλα σαν βραχιολάκι, άλλοι κίτρινο φουλάρι, δεν λείπουν κι αυτοί που είναι ντυμένοι στα κατακίτρινα. Οι γυναίκες έχουν στις τσάντες τους κίτρινες κορδέλες, άλλες φορούν κίτρινο κοκαλάκι στα μαλλιά, οι υπάλληλοι στις επιχειρήσεις φορούν κίτρινη κορδέλα στο πέτο…. Ακόμα και σκύλους βλέπουμε να έχουν κίτρινη κορδέλα δεμένη στο λαιμό τους… Το μεσημέρι στη Μαλεκόν (ο παραλιακός κεντρικός δρόμος της Αβάνας) περνούν από μπροστά μας όλα τ’ αμαξάκια με τ’ άλογα κάνοντας πορεία, χτυπώντας τα καμπανάκια τους, στολισμένα με κίτρινες κορδέλες. Μισή ώρα μετά, βλέπουμε μια αυτοκινητοπομπή να’ ρχεται…Είναι όλα τα κίτρινα ταξί, που έρχονται με αναβοσβήνοντας τα φώτα τους και κορνάροντας,  περιδιαβαίνουν την παραλιακή λεωφόρο…

Αυτό που κάνει εντύπωση σ’ όλη την πρωτοβουλία αυτή είναι η ανταπόκριση του κόσμου, η οποία είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Με μια απλή συμβολική κίνηση κινητοποιήθηκαν χιλιάδες κόσμος, έτσι απλά, συμμετέχοντας μαζικά σ’ αυτήν την πρωτοβουλία, σ’ ολόκληρη την Κούβα. Πολλές φορές για να κινητοποιηθεί ο κόσμος δεν χρειάζονται μακρόσυρτοι λόγοι, μεγάλα λόγια. Μπορεί κάλλιστα αυτό που θα κινητοποιήσει ένα κόσμο να είναι απλά ένα σύμβολο και η κινητοποίηση αυτή να είναι εξίσου πολιτική, ισάξια με άλλες πιθανόν ενέργειες που εμείς στον δυτικό κόσμο έχουμε συνηθίσει να πραγματοποιούμε. Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν «επίδειξη δύναμης» της Αβάνας.

 Τα μικρά πράγματα, όταν τα κάνουν χιλιάδες, εκατομμύρια άνθρωποι γίνονται πραγματικά μεγάλα. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια