22 Αυγούστου 2013

Ο Φιδέλ είναι μία χώρα

Αβάνα 14/8/2013

Η Κούβα γιόρτασε τα 87 γενέθλια του ιστορικού της ηγέτη Fidel Castro Ruz. Oσοι πιθανολογούν ότι ήταν ένα μνημόσυνο εν ζωή του θρυλικού comantande  έχουν πέσει πολύ έξω.  Τα γενέθλια γενικά για τους Κουβανούς είναι κορυφαία προσωπική γιορτή, καθώς δεν γιορτάζουν όπως εμείς την ονομαστική γιορτή. Τα γενέθλια του Φιδέλ  λοιπόν, είναι κορυφαία γιορτή για όλους τους Κουβανούς καθώς τιμούν τον άνθρωπο που - αν μην τι άλλο – εκφράζει τα 50 από τα 200 χρόνια ιστορίας του Κουβανικού έθνους. Έτσι, πολύ εύστοχα η εφημερίδα “La Tribuna”, όργανο του κόμματος στην επαρχία της Αβάνας, κυκλοφόρησε στις 12/8 με τίτλο του κύριου άρθρου της “ O Φιδέλ είναι μια χώρα”.
Ο ίδιος ο Φιδέλ τώρα, επειδή δεν μπορεί να μην συμμετέχει στις μεγάλες συζητήσεις, “χτύπησε”  στις 14/8 με βαρυσήμαντο άρθρο 3 σελίδων στην “Γκράνμα” στο οποίο αναφέρεται από την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη, την συμβολή της επιστήμης  στην εξέλιξή του (με αναφορές σε αρκετούς αρχαίους έλληνες), στην κρίση του Οκτώβρη (των πυραύλων), τον Κένεντι, τον Χρουτσόφ (αποκαλύπτοντας και άγνωστες πλευρές της τότε εποχής) την σημερινή πάλη για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών Ηρώων από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, και στην προσωπικότητα και την συμβολή στην Λατινική Αμερική  του προσωπικού του φίλου Ούγκο Τσάβες.

Ο Φιδέλ είναι λοιπόν μια χώρα, και  το άστρο αυτής της χώρας λάμπει σήμερα σε όλη την Λατινική Αμερική φωτίζοντας τον δρόμο της Επανάστασης σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στον γερασμένο κόσμο της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια