18 Αυγούστου 2013

Παρουσίαση βιβλίου για τον Φιδέλ

Αβάνα 15/8/2013
Στις 14/08/2013, στην έδρα του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), στην Αβάνα, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της Σέρβας δημοσιογράφου και συγγραφέως Dragoslava Koprivica,* με τίτλο «Ο αθάνατος Κάστρο και η σέρβικη καταγωγή».

Στην σεμνή τελετή παραβρέθηκαν παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, της Ένωσης Συγγραφέων, στελέχη του ICAP και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Το βιβλίο προλόγισε επίσης ο κουβανός δημοσιογράφος  Pedro de la Hoz. Η ημερομηνία επιλέχθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων φόρου τιμής για την επέτειο των γενεθλίων του Φιντέλ και η ίδια η συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο της στους πέντε Κουβανούς ήρωες που βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή κάνοντας πράξη τις ιδέες του Φιντέλ, υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους απέναντι στις τρομοκρατικές πράξεις που οργανώνονταν ενάντια στην Κούβα, από το έδαφος των ΗΠΑ.

Η ίδια η συγγραφέας, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, στην πολιτική του μίσους που ακολουθούν και στο γεγονός ότι αυτή η πολιτική κατέστρεψε την πατρίδα της, την Σερβία, με αποτέλεσμα ο λαός να γίνει σκλάβος του ξένου κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική σημαίνει παγκοσμιοποίηση, σημαίνει κατοχή. Ο Φιντέλ αγωνίστηκε κόντρα σ’ αυτήν την πολιτική και οι σκέψεις του και το όραμά του καθοδηγούν τα έθνη στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αναφέρθηκε επίσης στην σέρβικη ρίζα της καταγωγής του Φιντέλ, από μεριάς του πατέρα του και έκλεισε την ομιλία της, λέγοντας πως η σλάβικη γλώσσα είναι μια ζωντανή γλώσσα. Ο Φιντέλ επέλεξε ν’ αγωνιστεί για την ανθρωπότητα. Στα σλάβικα η λέξη elegido (αυτός που επιλέγει και επιλέγεται) λέγεται biran. Η τοποθεσία που γεννήθηκε ο Φιντέλ, στο Σαντιάγκο της Κούβας, λέγεται επίσης Birán. Σύμπτωση; Στην ιστορία, δεν υπάρχουν συμπτώσεις, κατέληξε. 

*Η Dragoslava Koprivica διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο Βελιγράδι από το 1973. Έχει επίσης στο ενεργητικό της αρκετή συγγραφική δραστηριότητα και είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών της Σερβίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια