30 Μαΐου 2013

Το internet στην υπηρεσία της αλληλεγγύης

Το ιντερνετ είναι ένα εργαλείο επαναστατικό , με το οποίο
μπορείς και να πάρεις και να μεταδόσεις ιδέες, ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε.
Φιντέλ  Κάστρο (3/2/2012)

Οι παρακάτω σκέψεις  διατυπώθηκαν με την μορφή παρέμβασης στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση του "Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης" που έγινε το Σάββατο 25/5 στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης στη Δάφνη,  στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που οργανώθηκαν με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα μας αντιπροσωπείας του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP). 

Τα παρακάτω αποτελούν τη δική μας εμπειρία και την προσπάθεια έκφρασης της αλληλεγγύης μας προς την Κούβα, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα λέμε, μιας και οι φίλοι από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών αναφέρθηκαν αρκετές φορές σ’ αυτό και στο πως μπορεί να συμβάλλει στην υπόθεση της αλληλεγγύης.

Μετά την πρώτη μας επίσκεψη στην Κούβα, πραγματοποιώντας ένα όνειρο ζωής και γνωρίζοντας τον Κουβανικό λαό, ένα λαό πανέξυπνο, ένα λαό ευγενή, συνειδητοποιήσαμε ότι οι 14 μέρες δεν ήταν αρκετές και έτσι στη δεύτερη επίσκεψή μας (στην οποία γυρίσαμε σχεδόν όλη την Κούβα με λεωφορείο) αποφασίσαμε να κρατήσουμε ημερολόγιο με τις εμπειρίες μας από το ηρωικό νησί. 

Η δημοσίευση αυτού του ημερολογίου στο ίντερνετ έγινε η αφορμή να συναντηθούμε με άλλους 4-5 ανθρώπους που είχαν την ίδια αγάπη για την Κούβα και να μας ωθήσει στην δημιουργία blogs, που σκοπό είχε την μετάδοση ειδήσεων, άρθρων και γεγονότων από το νησί της επανάστασης και την σημερινή κουβανική πραγματικότητα, αλλά και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική και τις εξελίξεις εκεί. Οι πηγές μας είναι κουβανικά και λατινο-αμερικάνικα μέσα, όπως το cubadebate, telesur, κ.λ.π.

Όταν επισκεφτεί κανείς την Κούβα ανακαλύπτει ότι σε πολλά πράγματα η αίσθηση και οι απόψεις που έχουμε γι’ αυτήν και το τι συμβαίνει εκεί, είναι αρκετές φορές λανθασμένη και συνειδητοποιεί, ότι πραγματικά υπάρχει εκείνη η πρωτοπορία που είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην υπόθεση της επανάστασης και είναι αυτή που κινεί τα πράγματα σήμερα  προς τα μπρος.

Επίσης, το γεγονός ότι η Κούβα σήμερα δέχεται έναν αδυσώπητο πόλεμο ψευδών πληροφοριών που διαδίδονται και μέσω διαδικτύου και που είναι πολύ δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις, ήταν ένας επιπλέον λόγος στο να εντείνουμε αυτή την προσπάθεια πληροφόρησης πάνω στην σημερινή κουβανική πραγματικότητα, μεταδίδοντας απλά, αυτό που στ’ αλήθεια συμβαίνει σήμερα εκεί.

Έτσι αυτή την στιγμή, στην Κούβα και στην Λατινική Αμερική, αναφέρονται δεκάδες blogs και σελίδες , στο facebook και στο twitterπέρα  και ανεξάρτητα πολλές φορές από τις δικές μας προσπάθειες ,που θεωρούμε ότι βοηθούν στον πόλεμο της πληροφορίας που διεξάγεται, σαν μια μικρή συμβολή στην έκφραση της αλληλεγγύης μας προς την Κούβα. 

Ένα μικρό παράδειγμα θ’ αναφέρω μόνο, για την βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν τα μέσα αυτά. Πριν λίγες ώρες  κυκλοφόρησε στο ίντερνετ ψήφισμα για τους 5 Κουβανούς ήρωες, το οποίο έχουν προσυπογράψει ήδη πάνω από 30 blogs και σελίδες στο fb, το οποίο  έχει αναπαραχθεί  και κυκλοφορήσει σε χιλιάδες χρήστες του ιντερνετ.


 Δεν λέμε ότι η δουλειά στο ίντερνετ είναι το παν, όμως είναι κι αυτό ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσει και να προωθήσει πιο πλατιά το μήνυμα αλληλεγγύης προς τον Κουβανικό λαό, μέσα από την γνωριμία με την κουβανική πραγματικότητα.

Τέλος, πολύ σύντομα, για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας, θέλω ν’ αναφερθώ στις μπριγάδες εθελοντικής εργασίας, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το ICAP. Η συμμετοχή σ’ αυτές είναι πολύ σημαντική και θεωρώ ότι είναι ο πιο αξιόπιστος και σίγουρος τρόπος για να γνωρίσεις την Κούβα και τον τρόπο που σκέφτονται και δρουν οι Κουβανοί,  αλλά και η εθελοντική εργασία, όσο συμβολική και να είναι, αποτελεί μια ελάχιστη συμβολή, στην πράξη, στην έκφραση της διεθνιστικής αλληλεγγύης προς την Κούβα, αυτό το ηρωικό νησί που αντιστέκεται για πάνω από 50 χρόνια, ενάντια στην αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια