12 Σεπτεμβρίου 2009

Juan Almeida Bosque


O Comandante Juan Almeida Bosque μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Κούβας, πέθανε στις 11.30 μ.μ. στις 11/09/2009 από καρδιο αναπνευστικό επεισόδιο.


Ήταν από τους πρώτους που πήρε μέρος μαζί με τον Fidel στον αγώνα ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της Κούβας το 1952 και στην επίθεση στο στρατόπεδο της Moncada, το 1953. Ήταν ο δεύτερος από 12 αδέλφια και αυτός που βοήθησε τον πατέρα του να συντηρήσει την πολυάριθμη οικογένειά τους.

Μετά την επίθεση στην Moncada διατέλεσε πολιτικός κρατούμενος στο Isla de Pinos και πήρε μέρος από ηγετική θέση στην μάχη του El Uvero. Υπήρξε ιδρυτής του Ejército Rebelde και έπαιξε ρόλο στην Granma. Διοικητής του τρίτου μετώπου των ανταρτών, στρατιωτικός αρχηγός και επαναστάτης είχε μια σειρά υπευθυνότητες μέχρι τον Θρίαμβο της επανάστασης την 1η Ιανουαρίου του 1959.

Ήταν μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας από την ίδρυσή του το 1965.

Ανάμεσα στα επαναστατικά του καθήκοντα δεν παρέβλεπε και την ανθρώπινη ευαισθησία και την καλλιτεχνική του φύση με την συμμετοχή του σε πάνω από 300 τραγούδια, και την συγγραφή μιας ντουζίνας βιβλίων που αναφέρονταν στην ανεκτίμητη ιστορία της χώρας.

Ο Comandante Juan Almeida Bosque ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μαχών, αφοσιωμένος μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Το όνομα του Comandante της επανάστασης θα μείνει για πάντα στις καρδιές και στην μνήμη των συμπατριωτών του, σαν παράδειγμα επαναστατικής πίστης, στρατιωτικής αποφασιστικότητας, πατριωτισμού και αφοσίωσης στο λαό.

Eφημερίδα Granma 12/9/2009

 Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog  ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  9 / 2009


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια