10 Απριλίου 2012

Συνάντηση στην Κούβα, I.C.A.P. – Sierra Maestra

Μέσα σε πολύ ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων του blog μας, με την εκπρόσωπο του Ευρωπαικού τμήματος του I.C.A.P. (Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών), Maria Aleida del Riego, την Παρασκευή 10/04/2012, στην Κούβα.
Η υποδοχή ήταν θερμότατη και πραγματοποιήθηκε στην έδρα του I.C.A.P. στην Αβάνα, που στεγάζεται σ’ ένα υπέροχο παλιό αποικιακό κτίριο, το οποίο ανήκε σε πλούσια κουβανική οικογένεια, όπου μετά τον θρίαμβο της επανάστασης έφυγε για το Μαιάμι.
Αυτό όπως και πολλά τέτοια κτίρια, όπως μας είπαν, τα οποία εγκαταλείφθηκαν μετά την επανάσταση, είτε χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του κράτους, είτε κάλυψαν ανάγκες στέγασης του πληθυσμού.


Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Καταρχήν, όπως ήταν φυσικό, μιλήσαμε γύρω από το blog και την δραστηριότητά του στην Ελλάδα. Εκφράστηκε από μεριάς τους, η θέση ότι το blog είναι πολύ ενδιαφέρον και η δουλειά που κάνει πολύ σημαντική, όσον αφορά την πληροφόρηση πάνω σε θέματα που αφορούν τόσο την Κούβα, όσο και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, και που δυστυχώς ο διεθνής τύπος, είτε δεν τα αναφέρει καθόλου, είτε τα αναφέρει κατά το δοκούν.

Αναφερθήκαμε, επίσης και σε γενικότερα θέματα πάνω στις αλλαγές που γίνονται στην Κούβα σε θέματα οικονομίας.
Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή τους, μιας και το αναφέραμε και εμείς, στο ότι γνωρίζουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος ανησυχεί πως οι αλλαγές αυτές μπορεί να σημάνουν μετάβαση προς τον καπιταλισμό. Για εκείνους αυτά τα μέτρα είναι απολύτως απαραίτητα για να μπορέσει η Κούβα να φτιάξει ισχυρή οικονομία, ούτως ώστε να μπορέσει να επιβιώσει.
Άλλωστε η εμπειρία από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και η ειδική περίοδος που πέρασε η Κούβα, οδήγησε σ’ αυτό το συμπέρασμα. Και όπως κανείς δεν είναι τέλειος, έτσι δεν είναι τέλεια και η επανάσταση.
Η ιδιωτική εργασία (trabajo por cuenta propia) είναι ένα μέτρο που απορρέει από την αναγκαία αναδιάρθρωση της λειτουργίας του κράτους, έτσι ώστε αυτός ο κόσμος που δεν θα δουλεύει πια στο δημόσιο, να μην αφεθεί στην τύχη του, αλλά να του δοθούν κίνητρα να δουλέψει με άλλο τρόπο, ανεβάζοντας και την ποιότητα της εργασίας. Άλλωστε οι εργασίες αυτές αφορούν υπηρεσίες και όχι παραγωγή. Και φυσικά δεν πρόκειται να επιτρέψουν να δημιουργηθούν αλυσίδες υπηρεσιών.
τα γραφεία του ICAP στην Αβάνα
Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπαν, ότι καθώς είναι γνωστό ότι η Κούβα έχει το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης του λαού της, σε όλη την Λατινική Αμερική έφτασαν να έχουν πτυχιούχους ανώτερης εκπαίδευσης κάθε είδους, αλλά να μην έχουν τσαγκάρηδες, ή κουρείς ή τέτοιου είδους υπηρεσίες χειρονακτικών εργασιών, ή ακόμα και αγρότες.

 Άλλωστε όλες αυτές οι αλλαγές και τα μέτρα πέρασαν και συζητήθηκαν αναλυτικότατα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, απ’ όλες τις γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, τα συνδικάτα, τα πανεπιστήμια κ.λ.π. και αποτελούν προιόν επεξεργασίας ολόκληρου του λαού.
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αποτέλεσε επίσης αντικείμενο συζήτησης, κατά την διάρκεια της οποίας διαπιστώσαμε εντυπωσιακή γνώση πάνω στα θέματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και των επιπτώσεών τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σ’ αυτά τα πλαίσια εκφράστηκε η αλληλεγγύη της Κούβας προς τον ελληνικό λαό και η ελπίδα για ενότητα, σαν το μόνο τρόπο για ν’ αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.
Εκφράστηκε επίσης, από μεριάς τους, η προσφορά τους στο μας βοηθήσουν σε οποιοδήποτε θέμα θελήσουμε να προβάλλουμε στο μέλλον.
Τέλος, μας ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που προετοιμάζει το Ινστιτούτο για το αμέσως επόμενο διάστημα, για τις οποίες θ’ αναφερθούμε σε προσεχείς αναρτήσεις του blog.

Εδώ Αβάνα. Γεια χαρά.

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog  SIERRA MAESTRA  4 / 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια