3 Μαΐου 2012

Διεθνής Συνάντηση Αλληλεγγύης στην Κούβα για τους «5».


Encuenrtro Internacionalista de Solidaridad para los cinco


 Είχαμε την τύχη να συμμετέχουμε στη συνάντηση που  πραγματοποιήθηκε την επομένη της Πρωτομαγιάς,  στο Palacio de Convenciones, στην Αβάνα προσκεκλημένοι από το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP) μαζί με αντιπροσωπείες  από διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά και απ’ ολόκληρο τον κόσμο, στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών ηρώων, που είναι άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Στο περιθώριο της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στο RADIO HABANA για τη θεματολογία και τη δραστηριότητα του blog μας, για την συμμετοχή μας στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στην Plaza Revolucion  καθώς και για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της κρίσης στη ζωή των Ελλήνων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο επικεφαλής των Συνδικάτων της Κούβας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ricardo Alarcon de Quesada, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Λαικής Εξουσίας (Asamblea Nacional del Poder Popular), ο οποίος ανάμεσα σ’ άλλα ανέφερε: «Οι, εδώ και 14 χρόνια, άδικα φυλακισμένοι 5 Κουβανοί ήρωες, αποτελούν έμπνευση για ολόκληρο το λαό της Κούβας. Παρά το ότι κρατούνται σε πολύ σκληρές συνθήκες, παραμένουν σταθεροί στις ιδέες τους και είναι σίγουροι ότι θα νικήσουν.  Ο αγώνας για την απελευθέρωσή τους και την επιστροφή τους στην πατρίδα, αποτελεί για την Κούβα ζήτημα στρατηγικής σημασίας και  πρώτη προτεραιότητα».



 Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι: «Ενώ, εδώ και 6 χρόνια αξιώνεται η επανεξέταση των στοιχείων, βάσει των οποίων καταδικάστηκαν με βαρύτατες ποινές, για εγκλήματα που δεν έχουν διαπράξει, τα αμερικάνικα δικαστήρια αρνούνται να το κάνουν. Η μαφία δε, που δρα στο Μαιάμι, προβοκάρισε τόσο την υπεράσπισή τους στην αρχική δίκη, όσο και το θέμα της επανεξέτασης. Εφ’ όσον ελέγχει ΜΜΕ στο Μαιάμι είτε σπέρνει ψευδείς ειδήσεις, όσον αφορά τους 5, είτε εξυφαίνει τείχος σιωπής, με αποτέλεσμα ο Αμερικανικός λαός να μην γνωρίζει την αλήθεια».

  Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόσφατα αρχηγός αθλητικής ομάδας στο Μαιάμι, υποχρεώθηκε σε ανάκληση δηλώσεων υποστήριξης προς την Κούβα, με την απειλή της αποβολής του. Επίσης, μόλις το περασμένο Σάββατο, εξερράγη βόμβα σε ταξιδιωτικό γραφείο, που εκτελούσε ταξίδια προς την Κούβα».
Και έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας: «Επιτέλους, ο Ομπάμα  ας κάνει αυτό που οφείλει και πρέπει για τους 5. “Obama give me five”». Αυτό άλλωστε ήταν και το κεντρικό σύνθημα της συνάντησης.
  
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο και χαιρέτησαν αρκετοί από τους παρευρισκόμενους, όπου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και ενημέρωσαν για τις εκδηλώσεις συμπαράστασης που έγιναν ή θα γίνουν στις χώρες τους. Οι παρεμβάσεις ήταν πολλές από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Αυστραλία, Κίνα, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές και από χώρες της Αφρικής. Επίσης από  Περού, Ουρουγουάη, Μεξικό, Νικαράγουα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Σαλβαδόρ κ.α. που ήταν αδύνατον να συγκρατήσουμε. Δεν έλειψαν επίσης ο Καναδάς, αλλά και οι ΗΠΑ, όπου η εκπρόσωπός τους Alicia Harkov, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καμπάνια αλληλεγγύης που είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγο καιρό στην Ουάσινγκτον. Η καμπάνια διήρκεσε 5 μέρες και είχε σαν κεντρικό σύνθημα: «Cinco por los cinco». Οι εκδηλώσεις που ήταν ποικίλες, περιελάμβαναν από μοίρασμα υλικού ενημέρωσης για τους πέντε, μέχρι συναντήσεις με την συμμετοχή προσωπικοτήτων, Αμερικανών και άλλων.

Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες στο επιβλητικό Palacio de Convenciones. Κοινή βάση όλων των ομιλιών ήταν η έμπρακτη αλληλεγγύη προς το λαό της Κούβας, στον αγώνα του για την απελευθέρωση των 5, επιβεβαιώνοντας ότι η Κούβα σήμερα αποτελεί σύμβολο για ολόκληρο τον κόσμο.

Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο blog  SIERRA MAESTRA  5/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα πιο διαβασμένα της βδομάδας

Ενδιαφέροντα ιστολόγια